Zajmav fakta

ern rybz (lat. Chernicus bobulus)

Divoce rostouc nenron devina nenpadnho vzhledu a nepedvdatelnho vskytu. Velice asto tko pstupn, k nalezen obvykle v cizch zahradch, zejmna v dob sklizn. Listy zelen, srditho tvaru, apkat s obnaenmi pichlavmi koneky. Plody bobulovitho tvaru, duinat, sladk, msty kryty listy. Sklize jednoduch, instinktivn, rychl. Koeny siln, hluboko v zemi, ve vypjatch situacch pi tzv. jednorzov sklizni vak lze utrhnout cel ke narz. Ukoistn kuliky vhodn prostrkat skrze zkookou kovovou s.

ern rybz nejsmutnj z rybz. Pro svou mrn zatrpklou chu nedosahuje oblbenosti svch koleg blho a ervenho. Nejveseleji se ct ve vlahm ervencovm deti obletovn starostlivm hmyzem. Nenron a vdn spolenk. Jeho existence nem dnho hlubho vznamu, je uren toliko ke konzumaci.

͊E: Plantae rostliny
POD͊E: Tracheobionta cvnat
NADSKUPINA: Spermatophyta semenc
SKUPINA: Magnoliophyta kvetouc
TDA: Magnoliopsida dvoudlon
D: Rosales - apkat
ELE: Grossulariaceae rybzovit
ROD: Bobulus rybz
DRUH: Chernicus bobulus ern rybz

Uiten recepty

Koalka z ernho rybzu

Oplchnte opatrn erstv natrhan rybzov kuliky a pidejte nkolik list.Ve nechte chvli oschnout. Vezmte istou zavaeninovou sklenici s dobe tsncm vkem a naplte sklenici do poloviny pipravenou sms list a plod. Pot doplte a po okraj irou 40% vodkou bez pchut. Nechte 3-12 msc luhovat v tmav mstnosti s pokojovou teplotou.as od asu protepte a prbn ochutnvejte. Po uplynut zmnn doby (i v ppad nouze) scete do lahv skrz jemn stko a ve vhodnou chvli konzumujte.

Vno z ernho rybzu

Smchejte 3 litry vy z ernho rybzu s 3 litry nepevaen vody. Do 6 litr vzniklho roztoku pisypte 2,8 kg krystalovho cukru. Takto pipravenou smsici pelijte do soudku. Nenaplte jej a po okraj a 1/4 roztoku si ponechte stranou. Soudek umstte v tepl a such mstnosti a nechte tekutinu kvasit. Za 4-6 tdn, a roztok vykvas, sesbrejte z povrchu vyplaven neistoty a doplte zbvajc st. Opt nechte kvasit, a dokud se proces kvaen samovoln nezastav. Pot pimchejte brandy nebo jinou plenku v pomru 3 ku 40. Neprodyn zaztkujte a nechte 9 msc v klidu uleet. Scete usazeniny pes filtrovac sek. Naepujte do lhv a pijte. Pijte rychle, maximln trvanlivost je 12 msc.

Sr z ernho rybzu

ern sr vten sladk chuti je mono pipravit tak, e dme na rozplenou pnev oitn bobule rybzu a msme s sekanm cukrem (v pomru 1 ku 1). Na mrnm ohni rozvn mchme, a do okamiku, kdy je cukr ji pln rozputn v rozplenm rybzu. Potom citlivm zpsobem uvdme do varu, nepestvaje smsici mchat. Vykypnou pnu odstranme a hodinu vame na mrnm ohni. Mchme asto. Pot slijeme do pipraven ndoby a propasrujeme skrz propustnou ltku. Vznikl pyr vrtme na pnev a opt za stlho mchn uvedeme do varu. V tomto moment s celou procedurou konme a vzniklou substanci vylvme do zchodu. Kdo by chtl jst ern sr?

.R. zzran velk?

Urit nevte, e:

va z ernho rybzu svaen s cukrem poskytuje levu proti bolestem v krku, nachlazen a kali. Nlev z vyluhovanch list m blahodrn moopudn inky a proiuje tlo. erstv vymakan nevaen rybzov va zvyuje potivost, co je ideln pi zven teplot. Vvar z kry psob proti ledvinovm kamnkm, vodnatelnosti, a hemeroidm. Odvar z mladch a erstvch koen inn potr vysok horeky a pomh skotu postienmu plavic.